Spring naar content

Home > Hoe weet je of je last hebt van stress?

Hoe weet je of je last hebt van stress?

Stress ervaren is heel persoonlijk en kan door van alles ontstaan. Misschien komt het doordat je keuzes hebt gemaakt die niet wezenlijk bij je passen. Door te lage- of hoge werkdruk. Doordat je (te) hoge eisen aan jezelf stelt. Door veranderingen. Door hoe jij tegen zaken aankijkt of met dingen omgaat. De lijst is eindeloos. En heel persoonlijk. Want iedereen reageert anders op eenzelfde situatie.

Stress heeft verschillende uitingsvormen. Fysieke klachten, mentale klachten, veranderingen in gedrag en veranderingen in emotie. Iedereen is anders en produceert andere stresssignalen. Jouw signalen vertellen je dat het tijd is om te stoppen met wat niet meer werkt voor je en te gaan doen wat wél voor je werkt. Totdat je luistert, blijft jouw lichaam meer klachten produceren.

Persoonlijk

De ene mens is gevoeliger voor druk van buitenaf dan de ander. En daarbij, mensen en situaties laten zich niet vergelijken. Het gaat erom dat jij weet waar jouw stress vandaan komt. Wat zijn de triggers die bij jou voor spanning zorgen?

Stresssignalen en symptonen

Je kunt stress ervaren als een gevoel van constant ‘aan’ te staan zonder dat je de “uitknop” nog kunt vinden. Ook merk je wellicht veranderingen op in je gemoedstoestand en gedrag. Misschien reageer je geprikkelder dan je zou willen. Heb je moeite om afstand te nemen van je werk. Voel je je gehaast. Moeite met ontspannen. Pieker je veel. Slaap je minder goed. Heb je last van allerlei vage kwaaltjes. Kun je geen afstand nemen van bepaalde zaken. Ervaar je een gejaagd gevoel. Kortom, hoe jou stress eruit ziet weet je misschien niet eens precies, maar je steekt niet lekker in je vel.

Fysiek kun je stress ervaren door klachten als hoofdpijn, rugpijn, hartkloppingen, maag- en darmklachten en gespannen of pijnlijke schouders en nek. Een hoge(re) bloeddruk, verhoogd cholesterol, tandvleesproblemen of een verminderde weerstand kunnen ook wijzen op stress. Misschien heb je het vaak koud, voel je je rusteloos, vermoeid of uitgeput. Heb je last van slaapproblemen, hyperventilatie of een verminderd libido. De lijst met stresssignalen is vele malen langer dan ik hier met je kan delen.

Disclaimer

Let op; medische oorzaken voor stressymptomen zijn natuurlijk nooit uit te sluiten en zeker belangrijk om te onderzoeken.

Esther-werkstress-photo-2021

Esther Nederkoorn is oprichter van Werk Stress. Erkend stress- en burn-out coach en trainer (o.a. NOBTRA, NOBCO en CRKBO).

Lees ook

burnout_werkstress

Overspannen of burn-out, wat is het verschil?

werkstress_Wat-kan-ik-doen-aan-stress

Wat kan ik doen aan stress?

werkstress_stress-blogpost

Stress, wat is het en wat doet het met je?

Scroll naar boven